Lego Mindstorms ROV 
En liten och trådlös ROV byggt av Lego!
[ kommentera ] ( 13 views )   |  permalink
PID-reglerad ROV 
Studenten Scott O´Brien har konstruerat en ROV som en del av sin utbildning. Det i sig är inte så utmärkande men det som gör hans ROV lite speciell och gjorde att jag fastnade var han även har tagit fram en PID-reglering för att stabilisera ROV:en både rent positioniellt men också bildmässigt. Detta är något som jag klurat kring för min nästa ROV så det var mycket intressant att läsa om hur han har gjort.Hans hemsida ger en del info men det hela beskrivs mer utförligt i hans rapport.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
James Cameron, Marianergraven nästa! 
Igår lyckades James Cameron nå 8000 meter med sin djuphavsubåt, Deep Challenge. Inom några veckor kommer han att dyka i Marianergraven i ett försök att nå botten. Han blir då den tredje människan i världen som når ett sådant djup. Trycket på drygt 10000 meter är enormt och jag läste någonstans att det motsvarar att man vänder Eiffeltornet upp och ner med spetsen på stortån.
ExtremeTech
har en mycket intressant artikel som beskriver tekniken bakom u-båten. Än mer information med bilder och videon hittar du på DeepChallenges hemsida.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
Följ med på en ROV expedition! 
Nautilus är namnet på en expedition som ska utforska sjöbotten, undervattensvulkaner, ovanliga livsformer, skeppsvrak och mycket annat. Till sin hjälp har de ett skepp utrustat med tre olika ROV:er där den mest djupgående ROV:en når ett djup på ca 6000 meter. Det som gör denna expedition utmärkande är att allt sänds live via webben. Man kan alltså följa med ROV:en ner i djupet och få precis samma bild som forskarna sitter och tittar på i direktsändning. Man kan också följa med i forskarnas diskussioner på skeppet. Hur roligt som helst även om det känns som om man tjuvlyssnar ibland![ kommentera ] ( 170 views )   |  permalink
ROV tips 
Elektronikforumet skrev jag ihop en lista över saker att tänka på när man gör en ROV. Listan är absolut inte vetenskaplig utan baserat på mina egna tankar, erfarenheter och idéer och sådant som jag själv kommer att lägga lite extra krut på när jag utvecklar nästa ROV. Jag lägger upp den här också. Dels kanske det kan finnas en och annan intresserad men också för mig själv så att jag har listan samlad på bloggen. Den kommer säkert att växa allteftersom men det är en start iallafall:

Tips 1, se till att ha så få genomföringar som möjligt, helst ingen men det blir förstås svårt :)

Tips 2, se till att det finns möjlighet att rädda ROV om någon skulle fallera. En enkelt sätt är att använda någon dragavlastning på navelsträngen så att man kan dra till ROV i den om den skulle sluta fungera eller börja läcka. Finns det ingen dragavlastning finns det en risk att man drar sönder genomföringen och ROV:n börjar läcka.

Tips 3, försök få navelsträngen flytneutral. Jag har inte det och det är nervöst varje gång man testar sin ROV. Visst, har man en fin sandstrand så är det normalt inga problem men ligger det en gren eller sten eller vad som helst kan jag garantera att navelsträngen förr eller senare kommer att fastna där. En flytneutral navelsträng minskar den risken eftersom kabeln håller sig ovanför botten.

Tips 4, man kan aldrig få för lite lampor under vattnet speciellt inte om man dykar i mer grumliga sjöar där sikten är liten.

Tips 5, försök att maximera avståndet mellan kameran och lamporna för att minska reflektioner i vattnet

Tips 6, snåla inte på kameran/skärm. Det är trots allt själva upplevelsen under vattnet man vill åt.

Tips 7, bestäm vilket djup ni vill nå till. En ROV som klarar 2 meter är enklare att bygga än en som ska klara 100 m. Trycket i vattnet ökar snabbt med djupet.

Tips 8, KISS-regeln, håll det enkelt. Överarbeta det inte. Se till att få ROV:n i vattnet. Ta det steg för steg. Vill du kunna spela in, börja med att filma videoskärmen. Nästa steg kan vara att fästa en videokamera intill ROVs vanliga kamera etc.

[ kommentera ] ( 6476 views )   |  permalink

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> Sista>>