Räkna på kuggremmar och kuggremshjul 
FingerTech Robotics, vår leverantör av kuggremmar och kuggremshjul har en väldigt bra och lättförståliga sida hur man beräknar fram olika mått för kuggremmar. Bland annat kan man räkna ut centrumavståndet mellan två kuggremshjul med en viss kuggremslängd eller om man har en viss kuggrem och vill beräkna avståndet mellan kuggremshjulen.

Sidan hittar du här. Jag lade också upp en länk till höger under Hjälpmedel så att den är lättåtkomlig.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
Att hantera en CNC 
Här är en kille som vet hur man hanterar sina maskiner!

Ett smakprov, ratten till hans barstolsracer:


Kolla in hans projekttråd på Elektronikforumet eller Zatzy för fler fantastiskt vackra delar.

[ kommentera ] ( 11 views )   |  permalink
Äntligen en uppdatering! 
Det var ett tag sedan sist men nu har jag äntligen fått tummen ur och fortsatt med Microhexapoden. Jag har skrivit om stora delar av koden för att få den lättare att förstå och underhålla men jag är inte riktigt klar ännu så ni får vänta lite till innan jag släpper källkoden.

Det blev betydligt mer kod än den tidigare varianten så den fick tyvärr inte plats i BabyOrangutan mega48. Det blev att byta till en BabyOrangutan mega168 istället. Koden är nu 4698 bytes och kommer att växa ytterligare. En stor anledning till att koden växte är att jag bytt från hårdkodade rörelser till mer sekvensliknande. Varje sekvens tar förstås upp en hel del plats: med 12 servon där varje servo tar 2 bytes blir det 24 bytes per steg. Å andra sidan blir detta betydligt mer flexibelt och lätt att underhålla om man t.ex. vill lägga in andra sekvenser.

Så här ser sekvensen ut för att få roboten att gå framåt:
// Forward
{ FRONT, LOW, REAR, LOW, FRONT, LOW, REAR, LOW, FRONT, LOW, REAR, LOW },
{ FRONT, LOW, REAR, HIGH, FRONT, LOW, REAR, HIGH, FRONT, LOW, REAR, HIGH },
{ REAR, LOW, FRONT, HIGH, REAR, LOW, FRONT, HIGH, REAR, LOW, FRONT, HIGH },
{ REAR, LOW, FRONT, LOW, REAR, LOW, FRONT, LOW, REAR, LOW, FRONT, LOW },
{ REAR, HIGH, FRONT, LOW, REAR, HIGH, FRONT, LOW, REAR, HIGH, FRONT, LOW },
{ FRONT, HIGH, REAR, LOW, REAR, HIGH, REAR, LOW, FRONT, HIGH, REAR, LOW },
{ SEQCMD_GOTO, 2, 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0}


Det sista steget (SEQCMD_GOTO) är ett speciellt kommando som gör att sekvensen hoppar tillbaka till rad 2 och fortsätter sekvens därifrån.

Det hela går att optimera, t.ex. kan man nöja sig att använda 1 byte för att beskriva positionen men eftersom jag nu har 16 kB så känner jag inte att det är något jag behöver prioritera. Dessutom finns ju även BabyOrangutan B-328 med 32 kB men det blir lite knivigare att byta till då den inte är helt pinkompatibel med mega168.

Jag har även införskaffat mig ett 900 mAh LiPo batteri med laddare och en speciell skyddspåse som förhoppningvis skyddar åtminstone lite om batteriet av någon anledning skulle börja brinna:


Batteriet sitter fast på undersidan av hexapoden med två gummiband:


Som ni kanske minns hade jag problem med att antennerna fastnade i varandra. Jag har därför sågat till en liten bit vinklad aluminiumlist som hindrar antennerna att komma för nära varandra:


Tidigare satt det bara en rak bit och den hindrade inte antennerna från att trassla in sig i varandra:


Nu blir det ytterligare lite kodande, finputsning på aluminiumbiten och ev. målning. Nästa uppdatering kommer inte att ta lika lång tid på sig![ kommentera ] ( 14 views )   |  permalink
Väteballonger och tricopter 
"Dadde" från RCexplorer har satt ihop en härligt video med en tricopter, FPV (First person view) och vätefyllda ballonger i kombination med fyrverkerier. Det kan ju bara bli bra![ kommentera ] ( 13 views )   |  permalink
4 av Saturnus månar 


Denna bild tagen av NASA's rymdsond Cassini, visar Saturnus ismåne Rhea i centrum, planetens ringar ovanför och 3 andra månar. I bilden ligger månen Dione ovanför Rhea. Den större cirkeln uppe till vänster är månen Tethys och strax mellan dessa månar syns den fjärde månen Epimetheus som en liten prick. Bilden togs i år på ett avstånd av ungefär 60000 km.

Bild från NASA.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink

<<Första <Backa | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | Nästa> Sista>>