James Cameron, Marianergraven nästa! 
Igår lyckades James Cameron nå 8000 meter med sin djuphavsubåt, Deep Challenge. Inom några veckor kommer han att dyka i Marianergraven i ett försök att nå botten. Han blir då den tredje människan i världen som når ett sådant djup. Trycket på drygt 10000 meter är enormt och jag läste någonstans att det motsvarar att man vänder Eiffeltornet upp och ner med spetsen på stortån.
ExtremeTech
har en mycket intressant artikel som beskriver tekniken bakom u-båten. Än mer information med bilder och videon hittar du på DeepChallenges hemsida.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
Snabbaste robot på fyra ben? 
Roboten "Cheetah" får nog betraktas som den hittills snabbaste roboten på fyra ben.Den kommer upp i hastigheter på 29 km/h.

Du hittar en artikel på DN men jag rekommenderar istället DARPAs hemsida för bättre info.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
Första MiniSumon 
Trots att jag hållit på med robotar i många år har det aldrig blivit av att bygga en mini-sumo robot. Jag går inte in i detalj vilka regler som gäller för att en robot ska klassas som mini-sumo utan hänvisar till RobotSMs hemsida som beskriver reglerna på ett bra och tydligt sätt.

Men nu är det dags! Grunden är en basplatta från Fingertech Robotics som kallas för Cobra. Mitt chassi är beställt med 4 st 63:1 Spark motorer och tillhörande Cobra Mini-sumo hjul.

Den mesta av hårdvaran är färdig som du ser oå bilderna nedan. Det saknas en digital avståndssensor som ska känna av motståndaren i ringen (sensorn sitter centrerat i plogbladet). Den har jag inte hunnit montera ännu. Det återstår också en hel del på mjukvarusidan. Än så länge gör den inget annat än att rulla fram. För tillfället försöker jag få ihop en bana åt den så att jag även kan få igång linjesensorna och få roboten att bete sig utifrån vad den får för signaler från dem.

Lite fakta om roboten:
- Vikt: ca 450 g
- Batteri: 11.1 V / 200 mAh LiPo
- Processor: ATMega168
- Motordrivare: L298 (rekommenderar att köpa den som har skyddsdioderna inbyggda. Dioderna tar hisklig mycket plats på kortet)
- 2 st LED: En status LED som styrs via mjukvaran och en som indikerar om roboten är spänningssatt eller inte
- En knapp
- 3 st linjesensor (2 fram, 1 bak)
- 4 st 63:1 Spark motorer
- 4 st Cobra Mini-Sumo hjul
- Namn: okänt!

[ kommentera ] ( 13 views )   |  permalink
Nya verktyg! 
Tycker du det har varit tyst på bloggen länge och ingen större aktivitet? Inget kunde vara mer fel! Här händer det massvis! Som jag skrev i höstas beslöt jag mig för att lägga lite mer tid på projekten oh något mindre på bloggen oh det är precis vad som hänt. Det har byggts både mini-sumo oh ROV II så håll dig i närheten i bloggen för en betydligt större uppdatering inom snar framtid.

Under tiden kan du kika på de nya verktyg som har lagts upp i webbshopen. Vi har medvetet valt att inte satsa på de absolut billigaste verktygen eller för delen de riktigt dyra sakerna. Nej, istället har vi satsat på en hög kvalite men till ett pris som passar den som bygger robotar och andra prylar så där lite på fritiden. Ett verktygstips från min sida är att kolla extra noga på pincetterna! Bortsett från lödpennan och avbitaren är det pincett som jag tveklöst använder mest. Den använder jag för att plocka små komponenter eller brickor, hålla fast muttrar, kablar som ska lödas, petar bort lödrester och mycket mera!För övrigt måste jag även tipsa om vårt mejselsats med hela 45 delar. Köp ett sådant och du kan öppna de allra flesta elektriska prylar med konstiga skruvar.Du hittar alla våra verktyg här.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
LS3 Alphadog 
Nu börjar de första bilderna och videon på nästa generation av BigFoot att dyka upp. Den kallas för LS3 Alphadog och kan lyfta 181 kilo (att jämför med BigFoots 45 kg).Målet är att den ska kunna ta sig 20 mile på 24 timmar utan att tankas. Roboten konstrueras av Boston Dynamics.

[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink

<<Första <Backa | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa> Sista>>