Fotoprojekt 
Till skillnad mot mina andra projekt innehåller detta minimalt med både robotar och elektronik. Det jag har byggt är en fixtur till min kamera med två lampor som sitter i varsin kulled. Du som fotograferar känner säkert redan till att om man gillar marofotografering som jag råkar göra så finns det ett optiskt fenomen som kan ställa till det ibland. Det är så att ju högre förstorning du fotograferar med desstu kortare blir skärpedjupet (alltså det som är tydligt i bilden). Ett sätt att komma runt detta är att ta flera kort i följd där man varierar skärpedjupet. Därefter tar man in det i ett speciellt datorprogram som analyserar varje bild och tar ut enbart de skarpa delarna ur bilderna. Sedan slår programmet ihop alla de skarpa delarna till en enda bild och resultatet blir en bild med ett betydligt större skärpedjup än de enskilda bilderna var för sig.
Tekniken kallas för fokusstackning och det finns flera sådan program, både gratisvarianter och kommersiella. Själv har jag använt Helicon Focus som kostar men det finns en demoversion att ladda ner om du bara vill prova.

Bilder vill du förstås se också.

Med lampa på (tyvärr visade sig ena lampan vara trasig så det blir till att byta den):


Här är en av de första testbilderna som jag tagit med fixturen och kameran (Nikon D90, kitobjektiv 18-105, mellanring 20 mm, försättslins +4):


En större variant av testbilden ligger här.

Testbilden är helt omanipulerad (mer än konverterad till jpeg förstås) och man kan tydligt se att jag behöver öva mer för att hitta den där perfekta skärpan. Ett riktigt makroobjektiv istället för kitobjektivet kan förstås hjälpa till en hel del ;)


[ kommentera ] ( 10 views )   |  permalink
Microsoft släpper Kinect SDL 
Microsoft har släppt sitt SDK för Kinect. Det är ett bibliotek för att prata med en Kinect. SDK:et innehåller bibliotek för både C++ och C#. Vidare är det gratis att använda för icke-kommersiella program (det kommer en kommersiell licens under hösten).

Kinect är för er som har missat det ursprungligen ett speltillbehör till XBox och används för att känna av hur spelarna rör sig i 3D. Den innehåller bland annat en kamera som beräknar djupet i bilden. Perfekt för den som vill bygga en något mer avancerad robot.

Det finns förstås även opensource bibliotek till Kinect för den som föredrar det.

[ kommentera ] ( 13 views )   |  permalink
Curiosity 
I svagt ögonblick skrev jag att bloggande skulle ligga nere under sommaren men denna bild kan jag inte låta bli att visa:Curiosity är nästa generation av Spirit och Opportunity och ska skickas upp i rymden under hösten som kommer. Spirit är som projekt för övrigt numera förklarat som avslutat då den tyvärr inte verkar ha överlevt den marsianska vintern. Men eftersom projektet som varit aktivt i 6 år endast var planerat för 3 månader får man nog säga att projektet som helhet blev lyckat. Opportunity har man fortfarande kontakt med och fortsätter sin vandring på Mars ytan.

Bilden är som vanligt från NASA

[ kommentera ] ( 11 views )   |  permalink
Glad sommar! 
Vi önskar alla våra kunder och läsare en riktigt glad sommar! Blir du sugen på att bygga något under ledigheterna kan det vara bra att veta att Hobbytronik har öppet precis som vanligt. Däremot kommer denna blogg att ta en paus över sommaren men är tillbaka i full fart igen till hösten.


[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink
Nya hjul på lager! 
Nu erbjuder vi ett stort utbud av däck som passar alla våra motorer med 3 mm D axel. Däcken finns i följande storlekar: 60 mm, 70 mm, 80 mm samt med 90 mm diameter. De kommer dessutom i ett flertal olika färger.

Inget nav behöver köpas till utan du trycker fast däcken på axeln. Vill du vara extra säker sätter du en klick lim innan du monterar däcken på motorn.Däcken hittar du här:
90 mm
80 mm
70 mm
60 mm

Däcken finns i färgerna svart, vit, gul, blå och röd.


[ kommentera ] ( 12 views )   |  permalink

<<Första <Backa | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>