BigFoot! 
Jag tänkte jag skulle introducera mitt pågående projekt som jag döpt till BigFoot. De flesta robotar jag har byggt har haft en ganska låg nivå av intelligens. Det har mest handlat om att köra runt planlöst och undvika krocka med saker. Kul men inte så utmanande. BigFoot är tänkt att ta ett kliv och få mer intelligens än mina tidigare robotar. Du som är trogen läsare kanske kommer ihåg att jag har provat OpenCV tidigare. BigFoot ska också bli en plattform för kunna testa olika algoritmer från OpenCV som t.ex. stereovision även om detta kanske inte kommer med i första versionerna.

Som hjärna i BigFoot köpte jag ett begagnat MiniITX kort med följande spec:

* Mini-ITX form factor 6.75"x6.75"
* Dual Core Intel Atom processor
* one 240 pin DIMM socket supporting 533/667MHz single channel DDR2 up to 2GB in size
* Intel 945GC chipset: 82945GC Northbridge with integrated graphics, 82801GB ICH7 Southbridge
* GMA 950 integrated graphics
* S-Video output via Chrontel CH7021A SDTV/HDTV encoder
* RealTek ALC662 codec with HDA and 6 channel audio
* SPDIFF header on motherboard
* one PCI slot
* 8 USB2.0 ports (4 on back panel, 4 on two headers)
* one IDE interface
* two SATA2 interfaces
* one VGA connector
* one S-Video port
* one parallel port
* one serial port
* PS/2 keyboard and mouse ports
* Intel BIOS with SMBIOS support, Rapid BIOS boot, Express BIOS Update
* Gigabit Ethernet
* ACPI support, Wake on USB, PCI, PS/2, Lan
* supports Windows Vista Home Basic, Windows XP Home and Pro, 32 bit and 64 bit

Kortet har jag kompletterat med 2 Gb RAM och en 64 Gb SSD SATA hårddisk.

Eftersom roboten ska vara frigående fick det även bli ett trådlöst PCI-nätverkskort. Jag köpte två fristående antenner för att förbättra mottagningen men dessa är fortfarande i sina orginallådor.
Operativsystemet blev Windows XP.

Spänningen till roboten kommer från ett 12 V batteri. Idag är det en 12 Ah blyack som är oerhört tung och otymplig men den kommer att bytas ut till något mer modernare. För att kunna förse Mini-ITX med rätt spänningar används en PicoPSU.

En nackdel med dessa PC-kort är att det sällan finns bra med in- och utgångar för att koppla in olika sensorer. Så för att lösa detta så använder jag mig av en Orangutan X2. Den driver även de fyra hjulen.

Hjulen har en diameter på 12 cm vilket är de största och bredaste hjul som jag använt i något robotbygge och anledningen till att jag döpte roboten till BigFoot.

Bilden visar BigFoot ovanifrån. Notera display som ska användas för att visa diverse information som t.ex. robotens IP nummer.


För att kunna få plats med allt var jag tvungen att bygga på höjden. Längst upp sitter displayen med en på- och avknapp. Under displayen sitter en säkringsbox med två säkringar, en matar MiniITX och den andra OrangutanX2. Längst ner är SSD:n fastskruvad i chassit.
Närbild på OrangutanX2:


Chassit jag har inte skrivit så mycket om men det består av en 4 mm plexiglas-skiva. På den har jag skruvat fast L-profiler av aluminium för att kunna fästa motorerna. Plexiglass blir ganska bräckligt när det blir stora ytor (roboten mäter ca 35 x 30 cm) och när jag vet hur allt ska monteras och vilka hål i chassit som behövs kommer jag att köpa en laser/vattenskuren aluminiumskiva iställer.

På första bilden kan den noggranne se att ett plexirör sitter i robotens främre del (den del som är svagt böjd). På röret ska robotens huvud monterad:


Webkameran (i denna bild en webbkamera men nästa steg blir två för att kunna experimentera med stereovison) sitter i ett av rören som sticker ut på sidorna:


Nu håller jag på att ta fram program så att man kan koppla upp sig mot roboten. Det blir ett serverprogram som ligger i roboten och hanterar bland annat kommunikationen med Orangutan X2. Klientprogrammet kopplar upp sig mot robotens serverprogram och ger användaren möjlighet att fjärrstyra den.


[ kommentera ] ( 51420 views )   |  permalink
Samari monocopter 
Är man trött på alla quadracopters så kanske denna lilla monocopter från Lockhed Martin kan vara något?:[ kommentera ] ( 45397 views )   |  permalink
Bästa video till Swarmanoid 
En grupp forskare från Belgien har vunnit pris för bästa video.Videon är på deras robotsvärm, Swarmanoid. Svärmen består av 3 robotar, en hand som kan greppa och klättra, ett öga som kan flyga och iaktta sin omgivning samt en fot som kan plocka upp handroboten. Tillsammans ska de hitta en bok och ta ner den från en bokhylla.

[ kommentera ] ( 39965 views )   |  permalink
Världens snabbaste robot 
DN har idag på deras webb-tv ett reportage om världens snabbaste robot. Roboten kan springa i ca 10 km/h vilket är imponerande med tanke på att det är en biped.[ kommentera ] ( 45089 views )   |  permalink
Nypremiär! 
Oj, denna sommar kändes ovanligt kort men det kan nog bero på den långa vintern som vi har haft.

Två projekt har jag jobbat med under sommaren som kommer att bli som en följetong under hösten. Dels har jag konstruerat en s.k. WiFi-robot som jag kallar för BigFoot. Det är en 4 hjulsdriven robot och där hjärnan är en MiniITX. Den kan styras trådlöst över Internet (därav att jag kallar den för WiFi-robot) så att du ska kunna sitta var som helst på jorden med en Internet uppkoppling och ändå se det som roboten ser via dess webbkamera samt förstås styra den. För att rent elektroniskt kontrollera dess motorer och läsa av sensorer sitter det även en Orangutan X2 som pratar med MinITX direkt via en USB port. Mer bilder och info följer så klart.

Det andra projektet, Mesurica, är ett mätinsamlingsprogram för olika typer av sensorer. Idag stöder det One-Wire och webbkameror. Det har redan en hel del avancerade funktioner som t.ex. möjlighet att utföra beräkningar på det inhämtade värdet och ett lättanvänt användargränssnitt. Programmet är fortfarande i ett väldigt tidig stadium och det är mycket kvar att göra. Det är skrivet i C# vilket (tyvärr) begränsar det till att bara fungera på Windows-plattformen.

När det gäller det allmänna bloggandet kommer jag att på prov minska det under hösten och istället försöka fokusera på att skriva om mina och kunders projekt. Det finns helt enkelt inte tid att hinna med både att skriva nyheter och pyssla med hemmabyggen. Jag kommer dock inte släppa nyhetsbloggande helt och hållet så se till att besöka sidan då och då för att inte missa de hetaste och senaste nyheterna inom robotvärlden!

[ kommentera ] ( 64200 views )   |  permalink

<<Första <Backa | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | Nästa> Sista>>