Norrsken från ISS 
En oerhört vacker video som visar norrsken från ett perspektiv som man inte är van med nämligen ovanifrån:[ kommentera ] ( 243 views )   |  permalink
ROV tips 
Elektronikforumet skrev jag ihop en lista över saker att tänka på när man gör en ROV. Listan är absolut inte vetenskaplig utan baserat på mina egna tankar, erfarenheter och idéer och sådant som jag själv kommer att lägga lite extra krut på när jag utvecklar nästa ROV. Jag lägger upp den här också. Dels kanske det kan finnas en och annan intresserad men också för mig själv så att jag har listan samlad på bloggen. Den kommer säkert att växa allteftersom men det är en start iallafall:

Tips 1, se till att ha så få genomföringar som möjligt, helst ingen men det blir förstås svårt :)

Tips 2, se till att det finns möjlighet att rädda ROV om någon skulle fallera. En enkelt sätt är att använda någon dragavlastning på navelsträngen så att man kan dra till ROV i den om den skulle sluta fungera eller börja läcka. Finns det ingen dragavlastning finns det en risk att man drar sönder genomföringen och ROV:n börjar läcka.

Tips 3, försök få navelsträngen flytneutral. Jag har inte det och det är nervöst varje gång man testar sin ROV. Visst, har man en fin sandstrand så är det normalt inga problem men ligger det en gren eller sten eller vad som helst kan jag garantera att navelsträngen förr eller senare kommer att fastna där. En flytneutral navelsträng minskar den risken eftersom kabeln håller sig ovanför botten.

Tips 4, man kan aldrig få för lite lampor under vattnet speciellt inte om man dykar i mer grumliga sjöar där sikten är liten.

Tips 5, försök att maximera avståndet mellan kameran och lamporna för att minska reflektioner i vattnet

Tips 6, snåla inte på kameran/skärm. Det är trots allt själva upplevelsen under vattnet man vill åt.

Tips 7, bestäm vilket djup ni vill nå till. En ROV som klarar 2 meter är enklare att bygga än en som ska klara 100 m. Trycket i vattnet ökar snabbt med djupet.

Tips 8, KISS-regeln, håll det enkelt. Överarbeta det inte. Se till att få ROV:n i vattnet. Ta det steg för steg. Vill du kunna spela in, börja med att filma videoskärmen. Nästa steg kan vara att fästa en videokamera intill ROVs vanliga kamera etc.

[ kommentera ] ( 6476 views )   |  permalink
Nya mikromotorer 
Vi har och håller på att bredda sortimentet av motorer. Först ut är ett antal fler varianter av våra populära mikromotorer som är fått tillökning. Tanken är att försöka ta in ännu flera varianter under hösten men också satsa på lite större och kraftigare motorer.

Våra mikromotorer hittar du här.

Priset har samtidigt blivit justerat neråt!

[ kommentera ] ( 6309 views )   |  permalink
iRobot 110 FirstLook 
Denna video visar iRobot militära version av en robot som ska kunna utforska områden utan att riskera soldaters liv. Den är därför extra stryktålig och kan kastas omkring ganska brutalt:Det är kanske inte så mycket till robot utan snarare ett fjärrstyrt fordon men ändå kul att se hur illa den kan behandlas. Mina robotar som är normalt gjorda i plexiglas skulle gå sönder bara man tittar lite elakt på dem. Observera hur den styrs från en tryckskärm som sitter på soldatens arm. Coolt!

iRobot är för övrigt det företag som gör den kända robotdammsugarserien Roomba.

[ kommentera ] ( 6422 views )   |  permalink
Hoppande och glidande robot 
Om du undrar varför bloggen har varit tyst under en längre tid kan jag berätta att jag liggat utslagen (ok, det var en smärre överdrift) i en vecka med kraftig förkylning men att jag nu börjar tillfriskna.

Jag börjar med ett intressant och nytt koncept:Videon kommer från NanoRobotics Laboratory i USA och visar en prototyp som båda kan hoppa högt och glida i samma konstruktion. Kan inte påminna mig att jag sett någon liknande tidigare men ställer mig försiktigt tveksam till om det kommer ha någon praktiskt nytta. Ska bli intressant att följa!

Mer info hittas på projektets hemsida.

[ kommentera ] ( 6524 views )   |  permalink

<<Första <Backa | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | Nästa> Sista>>