Leverantörer

PrestaShop

Nyhetsbrev

2-axligt gyro (XY) Visa full storlek

2-axligt gyro (XY)

Ett litet gyro som mäter rotation kring X- och Y-axeln och ger motsvarande analog signal ut.

Mer detaljer

GYRO-02

Varning: Fåtal varor kvar på lager!

146,00 kr inkl. moms

Detta gyro är i princip ett "carrier board" eller breakout board för ST LPR510AL MEMS (Micro-Electro-Mechanical systens) gyroskop. Vi rekommenderar därför att du läser noggrant i databladet för LPR510AL (176 kB PDF) innan du använder produkten. LPR510AL är ett fantastiskt chips men eftersom den är liten och blyfri blir den svår och besvärlig att använda för den typiska studenten eller hobbyisten. Kretsen kräver en spänning mellan 2.7 V till 3.6 V vilket gör den svår att använda i system som matas med 5 V. Detta breakout-kort löser båda dessa problem men håller fortfarande den totala storleken runt 3 cm2.

Att använda sensorn

Sensorn mäter rotation i planen som indikeras med pilar på kretskortet.

Schemat för gyroskopet hittas nedan. Enheten kan matas direkt genom Vdd/3.3 V ingången med en spänning som ligger inom LPR510AL krav på 2.7 V till 3.6 V. Alternativt kan kortet matas med högre spänningar, upp till 16 V, genom VIN-ingången som är ansluten till en "lowdropout" 3.3 V regulator. I denna konfiguration kan Vdd/3.3 V ingången användas som en spänningsreferens för ADC:n eller som spänningskälla för andra enheter som matas med 3.3 V (upp till 50 mA, beroende på inspänning).

Viloläges-ingången är inte normalt ansluten. Om du inte behöver använda viloläget för din application kan du löda en kabel eller lägga en lödloppa mellan ingången och jorden som ligger bredvid varandra. För att använda viloläges-ingången måste din applikation mata den upp till Vdd (typiskt 3.3 V): i ett 5 V system kan detta göras genom att lägga en pull-up resistor till 3.3 V utgången.

Självtestet är avstängt genom ett pull-down motstånd. För att aktivera självtestet för LPR510AL, koppla in ingången till Vdd (samma trick som ovan kan användas för 5 V system)

För 5 V mikroprocessor system får ej viloläge- och självtest-ingången matas med en hög signal! Istället kan I/O pinnen på mikroprocessorn emulera en open-drain eller open-collector utgång genom att alternera mellan låg och högimpedans signal. Med andra ord, använder du ett 5 V system så skall du göra viloläges- och självtest-pinnarna till ingångar och använda pull-ups mot 3.3 V ifall du vill att de ska vara höga. Det är alltid säkert att lägga en låg signal på dessa pinnar.

Utgången är en RC-filterat analog spänning mellan 0 till Vdd. Vid ingen rotation är utspänningen typiskt 1.65 V när Vdd är 3.3 V. För 5 V applikationer, är utspänningen mellan 0 till 3.3 V. 3.3 V-utgången kan användas som en referens för analog-till-digital-konverterare för att uppmå maximal upplösning för omvandlingen. Annars kommer konverteringen att begränsas till 66 % av hela skalan (t.ex så kommer en 8-bit ADC ge ett värde mellan 0 och 168).

Egenskaper:

  • Integrerad 3.3 V regulator innebär att inga extra komponenter krävs för 5 V system.
  • Mäter rotationshastigheter från +-100 grader per sekund eller  +-400 grader/sekund.
  • Möjlighet att sätta kretsen i ett viloläge. Kan enkelt kortslutas mot jord om viloläget ej utnyttjas.
  • Valfritt inbyggt självtest. Denna är ansluten till en pull-down resistor på kortet för att deaktivera funktionen.
  • Två-stegs lågpass filter för att reducera högfrekvens-störningar
  • Två monteringshål, diameter 2.2 mm för M2 skruvar.
  • Storlek: 13 x 26 mm

 Dokumentation: