Leverantörer

PrestaShop

Nyhetsbrev

Singel reflektsensor, digital Visa full storlek

Singel reflektsensor, digital

Singel IR-LED/fototransistor med digital utgång för t.ex. linjeföljande robotar.

Mer detaljer

QTR-1RC

29,00 kr inkl. moms

Denna reflektsensor består av ett infraröd LED/fototransistor-par. Fototransistorn använder en kondensatorbaserad urladdningskrets som gör att du med en digital ingång på mikroprocessorn kan göra en analog avläsning genom att mäta urladdningstiden hos kondensatorn. Lägre urladdningstid är en indiktering på högre reflektion.

Strömbegränsningsmotstånd till LED:en ger LED:en ungefär 20-25 mA när Vin är 5 V. En del mikroprocessors I/O är anpassad för en sådan ström och du kan alltså mata LED:en direkt från I/O. Det ger dig fördelen att det blir enkelt att stängas av modulen direkt från en I/O port för att t.ex. spara energi.

Tack vare den lilla storleken kan flera enheter lätt passa till olika typer av applikationer som t.ex. linjeföljning och kantdetektion.

Denna modul har en utgång som kräver en digital I/O port som klarar av att först ladda upp kondensatorn (genom att sätta utgången till hög) och sedan mäta tiden det tar för kondensatorn att laddas ur genom fototransistorn. Denna typ av mätning har flera fördelar, speciellt när flera moduler används:

 • Ingen A/D omvandlare krävs
 • Förbättrat känslighet jämför med spänningsdelad analog utgång.
 • Parallell läsning av flera sensorer är möjlig på de flesta mikroprocessorer.

Den typiska sekvensen för att läsa av en sensor är: 

 1. Sätt I/O porten till utgången och sätt den hög.
 2. Vänta åtminstone 10 us för att ladda upp 10 nF kondensatorn.
 3. Gör I/O porten till ingång (hög impedans)
 4. Mät tiden för kondensatorn att urladdas genom att vänta tills ingången går låg. 

Dessa steg kan utföras parallellt på flera I/O portar.

Med en starkt reflektion kan urladdningstiden vara så låg som några 10-tals mikrosekunder. Med ingen reflektion kan urladdningstiden vara upp till ett par millisekunder. Den exakta tiden avgörs av din mikroprocessors I/O karaktäristik. Meningsfulla resultat kan nås inom 1 ms i flera typiska fall vilket ger en samplingfrekvens på 1 kHz. 

Modulen har ett hål för fastsättning med skruv (ingår ej) men behövs den inte kan denna del på PCB tas bort för att göra modulen ännu mindre. Modulen skeppas med en 3-pin hane som du själv måste löda dit. Annars är det förstås full möjligt att löda kablar direkt på kortet för minsta möjliga installation.

Egenskaper:

 • Storlek: 7.6 x 12.7 x 2.54 (utan I/O pinnar)
 • Spänning: 5.0 V
 • Ström: 25 mA
 • Utformat: Digital
 • Optimalt avstånd: 3 mm
 • Maximalt rekommenderat avstånd: 6 mm 
 • Vikt: 0.23 g
Om du hellre vill ha en analog utgång finns __QTR-1A__.